Ritverslag 30-08-20

Ritverslag 30-08-20

Brakel


Voor het mooie rondje Brakel kwamen tien leden samen op het plein.

 

Voor we vertrokken werd eerst nog het langs de rijksweg in brand steken van eigendommen van Effe naar Geffe en het verplaatsen van het te koop bord van Wout naar een tuin van iemand anders in de buurt besproken. De strekking van de mening van onze leden was heel duidelijk: “Je blijft met je poten van andermans spullen af.” De daders - mits nog te vinden - zullen ongetwijfeld met het verhaal komen dat het een geintje was, maar zeker brandstichting is een ernstig feit, nog los van het gevaar dat het oplevert voor passerende automobilisten. En het was niet voor het eerst dat een dergelijk “geintje” werd uitgehaald. Spijtbetuigingen hoeven we niet te verwachten, want dit soort figuren gedijt het beste in de donkere spelonken van de samenleving. Genoeg gesproken hierover.

 

Joop had aangekondigd om de tocht aan te passen, zodat we na de pauze niet langer over de lange fietspad langs de Waal tussen Zaltbommel en Hurwenen hoefde te fietsen. Deze fietspad is sowieso al heel druk en in tijden van Corona is afstand bewaren daar een illusie.

Om die reden gingen we na de pauze via een schitterende wijk van Zaltbommel naar het mooie dorpje Bruchem. Daartoe moesten we eerst door een fietstunnel met daarop hele mooie tekeningen van Fiep Westendorp. Zij is vooral bekend van haar tekeningen in de boeken van Annie M.G. Schmidt zoals Jip en Janneke en Pluk van de Petteflet. Ik heb er onze kinderen uren en uren uit voorgelezen.

Ik kan me voorstellen dat de meeste van ons het is ontgaan, maar je moet er de volgende keer maar eens op letten. Het is de tunnel vlak na het nieuwe sportpark van Nivo Sparta, de voetbalclub van Zaltbommel. Van Bruchem (waar we nog een stuk moesten lopen als gevolg van een opgebroken weg) reden we via Kerkwijk, Well en Wordragen naar Ammerzoden. Daar passeerden we het prachtige kasteel. Door de polder scharrelden we vervolgens naar Hedel om daar over de brug naar chauffeurscafe Treurenburg te fietsen. Van daaruit is het nog 15 kilometer naar huis.

Vlak na Oud Empel reed Alfred nog lek, waarbij hij het geluk had dat hij in de bocht zijn fiets nog overeind kon houden. Ondanks dat we onderweg nog best wat regen hebben gehad, had iedereen die ik heb gesproken heerlijk gefietst. We kwamen thuis met 30 gemiddeld.

 

Een schrikmoment hadden we nog kort voor de pauze op de dijk tussen Gameren en Zaltbommel. Daar presteerde het een of andere snol met een rode Audi om ons geheel onverwacht op centimeters afstand en keihard claxonnerend te passeren. Volstrekt onnodig, want als ze eerder had getuterd dan waren wij netjes aan de kant gegaan. André kon het niet nalaten om de vrouw in kwestie, die overigens werd vergezeld door haar man en twee kleine kinderen, vermanend toe te spreken. En het dan maar gek vinden als je kinderen later ook rare fratsen uithalen. Zo: nu heb ik genoeg de zedenpreker uitgehangen.

 

Ik sluit echter mijn ogen ook niet voor alle dingen die we onderweg zelf niet goed doen of beter hadden kunnen doen. Daar gaan we deze weken aan werken, zeker als we zondag het rondje Horssen over een afstand van iets meer dan 100 km gaan fietsen. We vertrekken om 08.00 uur.