Historie

De historie van tc "tandje d’r bij" tot aan de oprichting op 1 november 2001
 

 

 

De naam.

Aanvankelijk werd er naamloos gefietst. Op enig moment kwam Joop van der Heijden op het idee om de fietsclub L.D.R.M.L.W.F.T.H.S. te noemen. Deze afkorting stond voor "Laat de rest maar lullen wij fietsen toch het snelst." In april 2000 is naar aanleiding van een enquete onder de leden, waarbij aan hen een reeks van verzonnen namen werd voorgelegd, de naam t.c. "tandje d’r bij" als de winnende naam uit de bus gekomen. (tweede was "de vette ketting" en derde "Vladeracken") Deze naam is ook blijven bestaan toen we in 2001 een officiële vereniging zijn geworden.

 

De renners.

In het midden van de tachtiger jaren is een groepje Nulanders begonnen met georganiseerd en in groepsverband fietsen op de racefiets. Dat groepje bestond toen uit Bert Fransen, Peter van der Meijden, de gebroeders Jo, Piet en Frans van Heertum en Tom Hanegraaf. In 1987 is Gerard van Lith met die groep mee gaan fietsen. Joop van der Heijden is vanaf 1989 mee gaan fietsen. In het begin van de negentiger jaren heeft Anja van Geel een jaar meegefietst. Ook fietste toen haar nichtje Mirjam wel eens mee. In 1992 is Geert-Jan van der Heijden erbij gekomen en ergens in die periode ook John de Wert. Toen fietsten ook Van de Leur en Van Kasteels wel eens een enkele keer mee. In 1992 heeft ook Hans Last een aantal keren meegefietst. Tussen 1990 en 1993 fietsten er ook geregeld een paar Alphense jongens met ons mee. Dat waren Grard de Wert, Johan Storie en een jongen genaamd Vincent. Wout van Eldijk is in 1993 mee gaan fietsen. Hij is in 1994 samen met John de Wert bij de "t.c. de Voorsprong" in Heesch gaan fietsen. Daar heeft Wout tot 2000 gefietst en is toen weer in Nuland komen fietsen. John is gestopt in verband met een blessure en niet meer opnieuw in Nuland gaan fietsen.Tussen 1994 en 2000 heeft Wout ook nog regelmatig in Nuland gefietst. Bert de Laat is in 1994 lid geworden en Peter Leeijen in 1995. Hans van der Biezen is in 1996 lid geworden. Paul van der Velden was lid in 1997 en 1998 en René Mulders is lid geweest van 1998 tot 2002. Eind van de negentiger jaren fietsen John Kweens en Tom van Raak ook wel eens een enkele keer mee. Jan Paashuis was lid in 1999 en 2000 en Wim Haerkens fietste mee in 2000 en 2001. In 2000 werden Jos van den Boom, Henk van Nistelrooij en Henk Schuurmans lid en in 2001 Hans Reefs, Harm Schuurmans, Maarten van der Dussen en Gert-Jan Danen.

 

Fietsen op de weg.

In de beginjaren werd er alleen op de weg gefietst en werd er vertrokken bij Van Heertum aan de Achtersteweg. Ook toen werd er op de donderdagavonden en de zondagochtenden gefietst over ongeveer dezelfde afstanden dan nu. Er werd toen net als nu nog geen zomerkalender gemaakt. Later werd er vertrokken vanaf de Zomerdijk en nog weer later - ongeveer vanaf de oprichting in 2001 - vertrekken we vanaf de kiosk op het pleintje. Voor de grote tochten maakten we veel gebruik van de in 1992 door Joop van der Heijden en Hans Last gemaakte fietstkar.

 

Mountainebiken.

Vanaf 1990 is er naast het fietsen op de weg begonnen met mountainebiken. In principe werden beide disciplines door iedereen beoefend. In het begin werd er net als nu nog geen winterkalender gemaakt en werd er veel in de omgeving van Nuland gefietst. Later heen gingen we wekelijks tochten fietsen, waarbij we ook gebruik maakten van de fietskar. We zijn ook een viertal keren in de Ardennen gaan mountainebiken.

 

Grote tochten.

In 1988 werd door onder andere Gerard van Lith de eerste Luik-Bastenaken-Luik gereden. Aangezien er een paar bij waren die nogal zuinig waren aangelegd, werd er geen inschrijfgeld betaald. Luik was in het begin de enige grote tocht. Later kwam daar incidenteel de Ronde van Vlaanderen bij en vanaf 1994 fietsen we jaarlijks Diekirch-Valkenswaard met uitzondering van 1999 toen we Mechelen-Francorchamps-Mechelen hebben gefietst. Verder hebben we bijna jaarlijks de Mergellandroute gefietst en tussen pakweg 1994 en 2000 een drietal keer de route van het struikgewas vanaf Tilff in de Ardennen. Verder hebben een drietal leden één keer de Waalse Pijl gereden.

 

Kleding.

In het begin van 1990 heeft John de Wert kleding aan de fietsers geschonken en datzelfde deed Hans van der Biezen in 1996. De sponsors van de kleding die we in 2000 hebben aangeschaft waren Hans van der Biezen en Gerard van Lith.

 

Feesten.

Tom Hanegraaf heeft zijn 12 ½ jarig huwelijksfeest gevierd in Stanzerhorn in Heeswijk en Joop van der Heijden deed in 1996 hetzelfde in de Gouden Leeuw in Geffen. Toen Tom Hanegraaf 40 jaar werd in 1997 vierde hij dat bij Cheers in Nuland. In 1999 hebben we gezellig geborreld met de aanhang in de tuin van Gerard van Lith. In 2000 vierden we onze feestavond in de Hooghei.

 

Anekdotes.

Jan Paashuis had tijdens een van onze Mergellandroutes een bijna doodervaring toen hij aan het einde daarvan totaal uitgeput riep: ‘Ik ga dood." Toen de rest op het punt stond om hem te begraven, kwam hij weer tot leven. Paul van der Velden wilde de Waalse Pijl gaan fietsen toen hij er bij de start achter kwam dat hij zijn fietsschoenen was vergeten. Hij kon weer terug naar huis zonder een meter te hebben gefietst. Op de heenweg naar Diekirch kregen we een keer een enorme bekeuring voor te hard rijden met een aanhanger. Chauffeur was Joop. Dezelfde Joop was ook chauffeur van de auto die een bekeuring kreeg in verband met kentekenplaatproblemen. We kwam toen terug van een dagje mountainebiken in de Ardennen. Peter reed een keer zijn fiets middendoor toen we in Berg en Dal fietsten.

 

Valpartijen.

Gerard van Lith en Wout van Eldijk braken ieder een keer hun sleutelbeen bij een val. De overige valpartijen liepen relatief goed af.