Datum: 06-01-2016

0059570_IMG_8259.JPG

 

Rond de 700 deelnemers in Nuland aan de start

NULAND – Traditioneel op de 2e zondag van januari in het nieuwe jaar houdt ToerClub Tandje d’r Bij haar inmiddels overbekende toertocht. Een tocht die gaat door de allermooiste en vaak uitdagende streken in en rondom Nuland. Het alleenrecht om te mogen fietsen in de bossen van Sint Jozefoord ziet de organisatie als een groot voorrecht. “Er zijn deelnemers die het rondje Jozefoord na afloop mog een keertje fietsen, zo mooi is het daar”, zegt voorzitter Joop van der Heijden (54)

Toerclub Tandje d’r Bij uit Nuland is een groep fietsfanaten die in de zomermaanden (van maart t/m september) hun kilometers maken op de weg en in de overige wintermaanden op hun mountainbike voornamelijk op landweggetjes en in bosachtige omgeving te vinden zijn. “Officieus, als vereniging zonder statuten, rijden we al vanaf 1988. In het jaar 2001 zijn we officieel geworden. Tweemaal per week starten we vanaf de kiosk op het plein in Nuland. Op donderdagavond om half zeven en op zondag, afhankelijk van de afstand, om acht uur. Exact op tijd, anders blijf je wachten”, zegt Bert de Laat (61), bestuurslid.

Route

Met de toerfiets wordt er op zondag gemiddeld zo’n 100/120 kilometer gefietst. “Ik maak de route. Vroeger werkte dat met zo’n papieren rolletje op het stuur. En dat ging onderweg wel eens fout, dan zaten we ineens in het mulle zand op een landweg”, lacht Joop. De digitale wereld heeft inmiddels ook de fietswereld bereikt. Nu wordt thuis op de pc de route uitgestippeld die dan weer wordt weergeven op het mobile GPS- systeem wat Joop op zijn fiets heeft gemonteerd. De snelheid wordt als het ware aangepast aan de deelnemers. “Niet Iedereen is nu eenmaal even snel. En we gaan ook geen gekke toeren uithalen. Ook met onze medeweggebruikers, de gewone recreatieve fietser, proberen we zo vriendelijk mogelijk mee om te gaan. Een belletje op onze fiets is al een veel grotere positieve uitstraling dan een schreeuw dat we eraan komen”, zegt Bert. Het zijn niet alleen de reguliere tochten die er verreden worden. Eenmaal per jaar houden ze een fietsweekend. Dan maken ze een tour van drie dagen met een overnachting. En Luik-Bastenaken-Luik werd gereden. Maar ook de 265 kilometer lange rit vanuit het Luxemburgse stadje Diekirch die via Duitsland en de Belgische Ardennen naar Valkenswaard gaat, staat op het programma van Tandje d’r Bij.

Veldtoertocht

In de wintermaanden zijn de heren fanatiek in de cross. In en om Nuland zwaar werk waar, naast de conditie, ook de techniek bepalend is. De Vladeracken veldtoertocht wordt in het wereldje van de mountainbikers gezien als een toppertje waar ze bij willen zijn. “Misschien komt dat wel mede door het feit dat er in de route twee unieke locaties zijn opgenomen. Het prachtige park en de bossen van Sint Jozefoord en de Binckhorst zijn opgenomen in de te verrijden rit. Dat is best uniek, dat is zo mooi. Dat moet je beleven, dat is niet in woorden uit te drukken”, zegt Joop. “De gastvrije ontvangst die we ontvangen op onze overdekte pauzeplek bij de firma van Lokven, groen- grond en infra in Vinkel bijvoorbeeld, is letterlijk en figuurlijk, bijzonder warm. Erwtensoep, koffie, thee en het benodigde fruit voor de vitamientjes is aanwezig en dat allemaal ondersteund met live muziek. Jawel, dat is mooi om te ervaren allemaal. En met grote dank natuurlijk aan de dames, onze fanatieke achterban”, aldus Bert.

Klus

“Het is en blijft, ondanks dat je het al voor de 12e keer doet, een hele klus. De veiligheid moet tot in de puntjes worden geregeld. We fietsen in een gebied van ongeveer tien vierkante kilometer. In het voortraject hebben we contact met alle grondeigenaren waar we met de cross gaan komen. Gewoon om toestemming te vragen of we op hun eigendom mogen fietsen. Zo hoort dat toch. Bij de start/finish moet er de mogelijkheid zijn om te douchen en om je fiets af te kunnen spuiten. Een voorziening van EHBO, het parkeren, inschrijven, het uitzetten van de route, het zogenaamde uitpijlen en zorg dragen voor een veilige oversteek van de deelnemers. Het behoort allemaal tot het takenpakket. De puzzel valt langzaam ineen. De laatste puzzelstukjes moeten nog worden ingepast. Soms heb je, betreffend het doorgaan, te maken met overmacht. Een keer in de historie is de tocht, vanwege de extreme kou en sneeuw, afgelast. Wij zijn er bijna klaar mee. En we gaan er voor de volle honderd procent vanuit dat onze 12e editie gewoon wordt verreden. En voor zover wij het kunnen bekijken wordt het weer een mooi, verrassend en spectaculair fietsdagje. Een tocht die de echte mountainbiker echt niet mag missen”, zeggen de heren eensgezind.

Zondag 10 januari 2016. Start buitenterrein van korfbalvereniging Be Quick, Duyn en Daelseweg 16/A te Nuland. afstanden 30/45 km. inschrijven/starttijd 08.30 uur tot 10.00 uur. Kosten: niet leden: 4.50 leden 3.50 en jeugd tot 16 jaar gratis. Voor info: 06.43813418Terug naar nieuwsoverzicht
Vorige pagina

Deze website is gerealiseerd door: DigiFactory Webworks
VladerackenVeldtoertocht 2018 VladerackenVeldtoertocht 2018